På bröderna Herreys tid
När jag var liten, på den gamla goda tiden när Herreys i sina gyllene skor var störst en kort period var en pizza i storlek som en större tallrik. Innehållet var utspritt på pizzan och allt i ett var det en lagom portion mat. Man åt den vid lite festligare tillfällen och aldrig som dagens lunch, middag, kvälls/nattamat eller på bakfyllan. Men eftersom pizza är lite av allt gott som finns så blev den snabbt så poppis att det öppnades fler pizzerior. Detta skapade givetvis konkurrens. Nu kom också kebaben på bred front, också gott så det förslår. De smarta pizzaägarna började fundera över hur de skulle kunna locka flest kunder och få alla att komma till sin pizzeria, Någon kom med den smarta idén att kombinera två goda ting, pizzan och kebaben! Kebabpizzan var född! Gott!
Den italienska pizzan med sina färska råvaror lite utspridda på pizzan tappade snabbt mark till sin nya konkurrent. Vad göra för dem som inte var först med kebabpizza? Hur lockar man gästen till just sin pizzeria nu när alla har kebabkött? Jo, givetvis genom att baka den största pizzan i stada! En pizza så stor att ingen att kan motstå den, varken till storlek eller pris. För mer pizza till samma pris är ju oslagbart! Kampen var igång! Alla pizzaägare vill vara bäst, sälja flest pizzor och tjäna mest pengar. När pizzan inte kan bli större på vidden kan man ju alltid lägga på mer av ingredienserna, bygga på höjden. Eller varför inte lägga till ytterligare en rätt på pizzan såsom pommes frites eller en hel portion spaghetti Bolgnese inbakad i pizzan? Kunderna är nöjda och glada för att såsmåningom bli lite tjockare av konkurrensen hos pizzeriorna som ger dem större och större pizzor. Normalpizzan idag är säkert nästan dubbelt så stor som på 80-talet. Dagens barnpizzor är nog lika stora som vanliga pizzor var förr.
Varför får det heta skinka?
För att pizzan inte ska bli dyrare får man hålla kostnaderna genom att använda sämre råvaror, särskilt de dyra. Hur mycket skinka är det i pizzaskinka (och varför kallas den skinka)? Den säljs för mellan 18-30kr/kg och kan omöjligtvis innehålla något av kvalitet. Detsamma gäller osten, den är billigare än vad en privatperson kan ana. Men är det "vanlig" ost? Nej, oftast är det ost med mycket färgämnen, konserveringsmedel och bindmaterial. Skall den vara billig kan inte all vassle rinnna bort så den vill man gärna binda i osten. Jag tror inte at något av detta är direkt farligt om man äter pizza någongång ibland. Men om man som jag 1996 åt ca 150-170 pizzor så är det inte bra med dåliga råvaror på pizzan, faktiskt inte ens med bra råvaror i den mängden. Men gott var det!
Större pizzor med mycket mer av allt sämre råvarorsom som äts allt oftare har gjort oss tjockare men troligen inte lyckligare. Vi har köpt varsin pizza i alla år trots att dagens pizzor säkert skulle mätta två personer, lätt! För vem skulle få för sig att äta tre hönökakshalvor med två paket skinka, en liten påse riven ost, 2-3hg kebabkött, lök, tomat, gurka, kebabsås osv? Och vad skulle den kosta om du gjorde den på de råvaror du kan köpa i affären? Mycket mer än vad du betalar för din pizza. Alltså måste pizzaägaren ge avkall på kvaliteten på sina0 råvaror för att kunna betala hyra, personal, råvaror och förbrukningamaterial. Synd!
Jag erkänner att jag i och med detta kastar stenbumlingar i glashus! Jag är en pizzaälskare av astronomsiska mått oavsett storlek och råvaror. Jag har ätit dem alla. Men vill ju bli lite nyttigare....
Eftersom vi är uppväxta med att äta upp det vi tagit till oss så spelar det ingen roll hur stora pizzorna blir i framtiden, vi växer bara med dem. Hädanefter får jag väl köpa tre barnpizzor till famijen (4 personer).
Samma visa angående storlek och kvalitet gäller all gatuköksmat och Thai/Kina mat, stora portioner av sämre råvaror. Trist!
P.s Det finns givetvis pizzerior med utmärkta råvaror, men det stora flertalet använder de ingredienser jag beskriver ovan D.s
Kommentera gärna eller berätta om era egna erfarenheter! Konstigaste pizzan, största pizzan osv?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar