Har tittat en del på Hugh Fearnley-Whittingstalls underbara program "Det goda livet" om hur man kan leva i närhet och harmoni med naturen även i dessa urbaniserade tider. Den ger hopp om framtidens mat och brukande av jorden, uppfödning av djur och allt annat som har med mat och leverne att göra. Självklart så har vi inte alla möjlighet att självhushålla på samma vis som han gör på sin gård. Men om bara fler gjorde det och våra barn fick chansen att besöka liknande gårdar eller t o m. vara med och "leka", upptäcka, odla och sedan äta av dessa läckerheter så skulle tillverkarna av våra livsmedel få hålla tillbaks sin effektivisering som idag leder till ökad girighet, chansande med bekämpningsmedel och tillsatser som ingen vet effekterna av. Men det bestämmer vi ju själva om vi vill stoppa i oss.
Vi måste nog börja med barnen, för att detta ska bli långvarigt och en naturlig del i alla männsiskors liv i framtiden. Mitt förslag är att alla förskolor lagar sin egen mat tillsammans med barnen (några varje dag). Troligen kan "pedagogerna" klara detta själva? De lagar väl mat hemma? Och det skulle inte krävas mer än en lite mer avancerad hemkunskapskurs för att klara detta. Sen kan de ju ha någon mentor att kontinuerligt lära och inspireras av. Mat ska ju vara enkelt! Men med svenska livsmedelsregler som är hårdare än reglerna på Ringhals och Barsebäck så är det idag omöjligt att låta barn eller för den delen någon annan än "kokerskan" vara i köket. Vad är det som är så farligt? Med den hygien som råder i hemmen klarar vi oss bra även om det blir en och annan magsjuka pga. felhantering, men i regel inte värre än att man är på benen redan dagen efter. Risken finns ju att barnen kommer att tycka att matlagningen blir roligare än data på eftermiddagarna och kanske kan laga sina egna varma mellanmål och enklare middagar redan i unga tonåren?
Framtiden är snart här!
När barnen börjar skolan borde mat, odlande och uppfödande vävas in i alla skolämnen för att ge våra ungdomar en fin start i livet och ett naturligt förhållande till mat. Om man gick ut och testade vad barn och ungdomar vet om riktig mat och råvaror skulle nog besvikelsen bli ganska stor. Mc Donald´s regerar i deras liv! Och skolorna tar efter med nuggets, tacogryta mm. Snart är det ingen som orkar plocka blåbär, hallon, svamp mm. med effekten att nästa generation inte vet vad färska vildvuxna råvaror smakar eller hur de ens ser ut. Alla som provat vet ju att de är löjligt myckegt smakrikare och godare än deras ersättare, storvuxna, effektivt odlade, sämre kopior som allt oftare ersätter "the real thing". Eller ännu värre de kemiska essenser som skapas för att efterlikna naturliga smaker men aldrig lyckas! Synd och skam över oss om vi låter detta ske!
Kommunala trädgårdar?
En vision jag har är att vi i min kommun skulle kunna vara först i Sverige med att ha en "kommunal trädgård" där barn, ungdomar, föräldrar och pensionärer tillsammans kunde odla, föda upp och laga mat tillsammans. Visst hade det varit fantastiskt? Och inte alls omöjligt väl? Vilken win-win grej va? Unga lär av äldre. Äldre får dela med sig av gamla traditioner och kunskaper. Ung möter gammal. Vilken jävla grej!
Nu skall jag börja lobba för denna idé och komma med ett förslag som ingen kan motstå! Kungälvs trädgård, från ung till gammal, äkta och gott! En bra matstart i livet till alla! Och detta är en chans för vår anonyma kommun att visa upp sig i ett fantastiskt sammanhang och för en gång skull vara i framkant!
Och vi som redan är mer eller mindre förstörda, gamla hundar kan läras att sitta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar