tisdag 4 januari 2011

Smaken inte längre som baken.

Fram med smakerna!
Efter bara några dagar med Fustra dieten (är säkert likadant med andra dieter) som i korthet bygger på att räkna kalorier har jag upptäckt en mycket trevlig effekt, nämligen att maten helt plötsligt smakar mer. Jag känner de enskilda smakerna i maten mycket tydligare än tidigare. Inte så konstigt då jag nu inte dränker min mat i sås. Såser bygger ju ofta på ett flertal ingredienser och är goda just för att de är sammansatta på rätt vis. Tar man bort såsen så är det inte bara kalorier som försvinner utan man får ett nytt perspektiv på smakerna i sin mat. Utan sås får råvaran chans att komma fram på ett helt annat och bättre sätt så länge man använder råvaror av god kvalitet. Kyckling med salt, peppar och ett stänk citron kan faktiskt vara en matupplevelse utöver det vanliga. Naturligtvis så känner du även dåliga smaker bättre.Såsen är en smakhöjare som skall användas, men det är intressant att känna de rena smakerna emmellanåt också. Inte bara smaken framträder bättre med färre ingredienser utan paradoxalt nog så blir även dofterna blir "fler", eller åtminstone så framträder de tydligare. Och om både smak och doft framhävs/upplevs bättre med färre ingredienser så blir ju helheten av måltiden starkare då just kombinationen smak och doft är ett måste i många fall. Testa t.ex. att lägga lite kanel på tungan samtidigt som du håller för näsan, vad smakar det? Släpp sedan så att du även känner doften. Någon skillnad?

Vill du läsa mer om hur smak och doft fungerar så hittade jag en bra länk här .

Tyvärr så försämras ju dessa sinnen med åren och det kan säkerligen vara en anledning till att våra äldre äter lite sämre än vad de borde. det är säkerligen inte alltid smakös och tråkig mat på våra äldreboenden. För utan smak och doftupplevelsen kring maten blir det som att äta konsistenser. Ni har väl provat att smaka på fyllnadsmaterialet som ser ut som stora ostbågar men inte smakar något alls?
Heltrist!

Inga kommentarer: