måndag 3 januari 2011

Billigt och bra eller bara billigt?

Kvaliteten oväsentlig?
I de aldrig sinande högar av reklamblad som ramlar in från ICA, Willys, Citygross mfl. har jag noterat att det aldrig, aldrig säljs något med andra argument än priset. Jag har förståelse för att det är en viktig signal till oss konsumenter; att handlaren har ansträngt sig för att hålla priset nere. Men är det alltid viktigast?  Jag skulle uppskatta att se en annons med fokus på något annat ibland. Visa upp lite udda varor som vi kanske inte visste fanns i vår butik.
PRO gör också sina jämförelser med prisfokus, och deras "matkasse" regerar på prisjämförelse-fronten. Kan det vara så att de kanske skall börja väga in service, kvalitet och andra parametrar också?

Kycklingen, värsta exemplet?
Hur är det möjligt att vi kan handla kycklingfiléer för så lite som under 50kr/kg? Och det är den dyraste detaljen på hela kycklingen! Den skall födas upp, slaktas, förpackas, fraktas i kyla eller frys, packas upp i butiken, och alla förstår då att det inte kan bli nästan något över till uppfödaren (kräver att de ger minmalt med utrymme och kärlek till djuret). För handlarna säljer inget med förlust! En skrämmande beskrivning av en grillad kycklings liv hittar ni här. Kanske finns det djur som har det ännu sämre?

Hur förändrar vi detta?
Det är en svår och långsam process att ändra våra vanor. Den kräver att vi alla hjälps åt och verkligen vill ha förändring. För egen del så vill jag mycket, har råd med en del men "fuskar" ofta. Det är svårt att välja alternativet från en namngiven gård med bild på uppfödare och nästan namngiven kyckling när den kostar två-tre gånger mer än Euroshopper och andra billighetsmärken. Skillnaden måste vara mindre annars slår dålig motivation kvalitet. Men med mer och mer information om djurens villkor så minskar min vilja att köpa livsmedel som inte fått en bra behandling. Jag "ser" ibland djuret framför mig när jag skall äta och får lägga ner kniv och gaffel och avsluta måltiden utan köttet.
Någon av butikskedjorna testade att höja priset på en viss mjölk och ge kronan direkt till gården, kanske kan detta vara ett sätt att uppmuntra "tillverkaren" att bli mer lönsam och behandla sin "produkt" på ett bättre vis? Vore nog svårt att sälja produkten om det kom fram att de inte gjorde allt för att konsumenten skall få en fin och rättvist behandlad vara.

Har ni tips på hur detta kan bli bättre? Kommentera gärna!

Inga kommentarer: