Gordon var mobbad som liten?
Jag har under ca två år följt stjärnkocken Gordon Ramseys tv program. Det är inte sällan jag med stor pinsamhet känner igen mig i scener där han skäller på allt och alla. Så har nog väldigt många ambitiösa kockar betett sig vid något tillfälle, kanske inte fullt så elakt och skrämmande men ändå. Men en vettig kock och för den del människa känner nog snart att det inte är ett bra sätt att kommunicera med andra medarbetare. I stridens hetta är det ibland ok att säga saker i ett kök som man normalt inte gör, så är det i restaurangbranschen. Alla vet att det är så.....men efter de sakerna Ramsey säger hade jag haft svårt att ta en öl med honom efter jobbet utan att fortfarande känna mig värdelös.
Men den gode (?) Rammsey skäller på i bästa mobbingstil i tid och otid. Det verkar vara hans mål att få sina tävlande att känna sig ruttna och dåliga som yrkesmänniskor och rent allmänt. Gråter de dessutom så verkar han trivas än mer. Här ska ingen tro att hon kan koka ägg eller ens vatten på rätt vis. Självklart är det för att skapa intressant och bra (?) tv. Men när det är i stort sett det enda som händer i program efter program så blir man blasé och undrar om det är hela programmets idé?
Undra om Gordon var mobbad under sin skoltid och nu ser sin chans att hämnas? Hans ärriga ansikte kanske inte är det enda ställe han har ärr på? Kanske har de satt sig djupt i själen och hans framgång och program är hans revansch? Barn som blivit misshandlade är oftare de som misshandlar som vuxna, hur konstigt det än är. Kan det vara så med Gordon?
Skräm inte iväg potentiella kockar!
På det vis Gordon beter sig så kommer ingen att vilja bli kock, och det är inte konstigt. Nä, han borde använda sitt kändisskap till att visa hur man med postiv feedback kan lyfta kockarna i programmen till nya nivåer trots deras ofta bristande talang. Självklart kan det vara motiverat med en utskällning ibland. Men den behöver ju inte alltid innehålla ord som "you fucking pig" eller annat nedsättande, och dessutom inte inför alla arbetskamrater och gäster! Branschen behöver massor av ungdomar som vill bli kockar för att vaska fram några riktigt bra då och då. Som det är nu så slutar säkert 90-95% inom ett år efter avslutad skolgång. Med stjärnkockar som beter sig som svin ökar inte antalet blivande kockar. Nu ges ju en skev bild av ett yrke som bygger extremt mycket på samarbete. Ramseys metoder passar sig bäst på hans egna krogar, som ju verkar gå sådär bra.....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar