söndag 2 januari 2011

Jag, en slarver och skräpmatsjunkie. Skrivet 2008.

Jag är en slarver och skräpmatsätare av rang.
Har läst igenom mina tre första inlägg i min blogg och känner att en del kanske tror att jag är en "bror duktig"! Det stämmer absolut inte, jag har redan syndat i mitt "nya" liv för så kort tid som fem timmar sedan, en pizza med säkert bara "dåliga" råvaror, men god var den.....mm. Genom mina år i restaurangbranschen har det blivit många hamburgare, kebaber och framförallt min favoritmat, pizza....rekordet är drygt 150 pizzor på ett år, 140 st var nog "Varberg Special", en kebabpizza på min favoritpizzeria i Varberg. Efter en lång (ofta 12-15 timmar) dag i köket är man absolut inte sugen på "fin" mat utan är bara trött och vill ha något flötigt..... Lunchen i ett kök kan ibland bestå av pommes doppade i majonnäs (industrimajo såklart). Man vet bättre men är inte sugen/har inte tid att sitta ner. Det är helt sjukt hur det fungerar i många svenska restaurangkök. Så här kan en ganska vanlig dag gå till:

8.00- Arbetsdagen startar med ett par koppar kaffe och eventuellt en macka vid genomgången av dagen.
8.15-11.45-  Föreredelser för lunchen och det man hinner till kvällspasset. Stressigt, med oftast för lite personal (man vill ju ha en chans att lunchen skall gå ihop ekonomiskt). Kaffe.
11.45-13.30- Lunchstress, riktig stress alltså!
13.30-14.30- Avlsutande av lunchen och igångsättning av långkok till kvällen/dagen efter.
14.30-14.50 Lunch, rester av det som finns från lunchen. Samtidigt planering inför kvällen samt en kaffe (sittande).
14.50-17-30 Förberedelser inför kvällen. Kaffe på stående fot samt kolla att allt är klart inför service.
17.30 22.30 Kvällens service med tillhörande stress i ett a la carte kök. Gärna hinna förbereda lite inför lunchen.
22.30-23-30- Städning och beställning av varor samt en kaffe eller städöl på stående fot. Hemgång med skräpmat eller mackor hemma.
En mysig dag i ett kök någonstans i Sverige!
Jag är glad att jag lämnat denna bransch......

Inga kommentarer: