söndag 2 januari 2011

Varför är det mer noga med innehåll i sprit än mat? Skrivet 2008.

Stolthet! Jag har funderat lite över innehållsförteckningar och tillverkningsmetoder! De varierar med varan.....eller? I snart sagt varje halv eller helfabrikat verkar det vara samma ingredienser, olika stabiliseringsmedel, färgämnen, sockerersättningar, konserveringsmedel, kort sagt en massa E-ämnen. Vart  tog de vanliga råvarorna och konserveringsmetoderna vägen? Måste alla råvaror hålla i månader i rumstemperatur? Är det inte naturligt att mat som inte används eller förvaras i kylskåp blir dåligt inom någon vecka eller ännu kortare tid? Bland matproducenter verkar stoltheten mer eller mindre vara som bortblåst. Inte träffar man på speciellt många produkter i våra ICA, Coop, Willys butiker där man ens tror att tillverkaren skulle vilja träffa oss konsumenter? Några enstaka knäckebröds, ost & grönsaksodlare undantagna. Vi måste bli skeptiska till bäst före datum som är långt fram i tiden på mat som vi vet egentligen inte skall klara så långa tider. 

Matskydd. Vi borde ha fler skyddade produkter i Sverige, precis som de har i Frankrike, Spanien och Italien. Mat som producenten är stolt över och som har reglerat innehåll och tillverkningsmetod. Mat som inte helt och hållet styrs av vinstmarginaler och processtekniker. Mat som smakar gott och har ett innehåll som man känner till och kan uttala! Falukorv är namnskyddat men får kallas falukorv trots att den inte behöver innehålla mer än precis över 40g kött och max 65 g vatten och inte ha mer fett än 23 g per 100 g korv. Inte precis ett starkt skydd!!! Och inte heller en speciellt fin köttprodukt, inte ens hälften behöver vara kött!! Men det finns givetvis de som använder mer kött i sin korv, de är dock inte många som har mer än 55% kött!, Kött som dessutom inte behöver vara kött, utan kan vara bindväv, senor och fett.

Sprit!
I dryckestillverkarnas värld finns det många och oftast mycket hårda regler som måste följas. Givetvis finns det dåliga produkter med suspekt innehåll även här. Men de kända dryckerna som cognac, champagne, whisky (lite olika regler), armagnac, cava, portvin, madeira, tyskt öl, mfl. andra håller hårt på sin regler för att bibehålla sin särprägel och kvalitet. Även bland viner har man olika regler i olika områden för att bygden skall kunna vara stolta över sina produkter och att ingen skall frestas att sälja en vara av sämre kvalitet än användaren kan förvänta sig, bara för att tjäna pengar. Sen är det en annan femma att många av dessa produkter/producenter lyckas ta ut mer för sin vara än de är värda...men det är åtminstone lätt att veta vad det är man dricker och betalar för.

Micorbryggerier har i Sverige fått ett uppsving just nu. De försvann under 70-talet då de stora bryggerierna konkurreade ut och köpte upp de små. Dessa bryggerier är ett väldigt bra exempel på stolta livsmedelshantverkare som är noga med råvaror och tillverkningsmetoder. I deras produkter hittar man inga tillsatser. Produkterna har relativt kort hålbarhet eller väldigt lång men då beroende på att de är tillverkade med mängder av konserverande humle och hårt rostat korn. Carlsberg och de andra stora bryggerierna går tvärs emot detta, deras produkter blir bara sämre och sämre, med mindre "fina" (läs dyra ) ingredienser. Kornet är utbytt mot majs eller t om ris! Nä, be din lokala pub ta in några sköna microbrygder i sitt sortiment för dig och dina vänner att njuta! På bolaget finns det i regel några microbrggda öl i hyllorna i alla butiker, om inte så använd dig av beställningsortimentet, inte så krångligt som det kan låta.....

Inga kommentarer: