söndag 2 januari 2011

Varför möglar nästan inte osten längre? skrivet 2008.

Superost, den möglar aldrig!
Det var ett bra tag sedan osten möglade hemma hos oss! Senast en ost möglade som jag kommer ihåg måste var nästan 10 år sedan!  Det är väl kanon tänker du kanske? Visst är det, om det inte vore för att den har tre (!) olika konserveringsmedel i sig! Frågade några kompisar och arbetskamraterna om de haft möglig ost på länge, näpp var svaret från alla tillfrågade.


Oöm behandling!
I vår familj kan osten få en ganska oöm behandling, framförallt på helgerna. Då kan osten stå framme i upp emot två timmar i rumstemperatur och sen åker den in i kylen igen. Och denna behandling kan upprepas ganska många gånger innan osten är slut. Ska det verkligen fungera på en "färskvara"??? Nej, men med konservingsmedel gör det ändå det. Hur bra är det att äta ost som hindras från att mögla? Att den möglar är ju trots allt helt naturligt! Om konserveringsmedlena hindrar mögel hur "starka" är de då? Och varför behövs det tre olika? Jag vet ingenting om hur dessa medel påverkar oss, men tror inte riktigt på producenterna som säger att allt är ok och att det inte är farligt.....Om 20 år kanske forskarna visar att detta är farligt och livsmedelsverket förbjuder det...vem vet?


Riven ost möglar lättare.
 Även riven ost är numera svår att få att mögla, men gör det lättre eftersom den har mycket större snittytor som kan angripas av mögelsvamp. Detta är precis av samma anledning som man skall vara försiktigare med köttfärs, varje liten mald "sträng" kött är åtkomlig för syre och bakterier och mögel. På en hel ostbit eller köttbit är det "bara" snittytorna som är åtkomliga för syre, bakterier, mögel mm.


Amatörforskningen går vidare....
Jag får forska vidare för att ta reda på konserveringsmedlens påverkan på oss, men nu gäller det att hitta en god ost utan konserveringsmedel! Med mina nyvunna erfarenheter kring mat utan tillsatser så känns det som att det kan bli en utmaning....

Inga kommentarer: